Lektion : Våld i ungas relationer – pedagogiskt material

13 april 2023
Samhällskunskap, Värdegrund, Ämnesövergripande
Grundskola år 7-9
Arbetsuppgift, Case, Diskussionsfrågor, Film, Grupparbete, Värderingsövning, Samtal/diskussioner, Temaarbete, Interaktiva övningar, Reflektioner, Sexualitet, samtycke och relationer

Beskrivning

Nästan en av fyra tjejer i åldern 16-24 år har utsatts för våld. För killar är siffran 14 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Att drabbas som ung kan ge särskilt stora konsekvenser. Utbildningsmaterialet ökar kunskapen om hur svartsjuka och våld gradvis kan trappas upp i en relation.


Vad är okej och vad är inte okej? Och vad ska man göra om man själv eller någon man känner är utsatt för våld i sin relation? Eller ifall man själv eller en kompis utövar våld?  Det är inte okej och det kan vara brottsligt. Det finns hjälp att få. Men det kan vara svårt att lämna en destruktiv relation, helt enkelt för att man inte riktigt märker att man hamnar i den

Detta material består av en film och en lärarhandledning med reflekterande frågor som kan användas i samtal med elever i grupp eller enskilt.

Polismuseet har tillsammans med polisen tagit fram filmen som beskriver den normaliseringsprocess som gör att den som är utsatt gradvis accepterar allt grövre kränkningar, hot och våld samt bortförklarar dessa för sig själv.

Kontroll och svartsjuka kan uppfattas och ursäktas som omtanke och kärlek, fast det är destruktivt och begränsar den som utsätts. Ofta växlar det i relationen mellan kärlek och våld vilket gör det svårare att förstå att relationen är destruktiv. Många som utsätts beskriver att de utsätts för små och stora övergrepp under en längre tid. Våldet förekommer i alla typer av relationer, både heterosexuella och samkönade relationer. Det är vanligare att en tjej utsätts för grovt våld, oftast av en kille. Men det är viktigt att komma ihåg att både tjejer och killar kan vara både offer och förövare. 

Olika former av våld
Våld förekommer i många olika former, t.ex. fysiskt våld, psykiskt våld, sexuellt våld eller digitalt våld. Situationerna och våldet kan se ut på många olika sätt. Det sker också på flera olika platser; i hemmet, i skolan och på nätet. 

  • Fysiskt våld kan vara slag eller sparkar.
  • Psykiska våldet handlar om trakasserier, hot, anklagelser och kontroll av den som är utsatt.
  • Sexuellt våld är att gå över någons sexuella gränser. När det gäller sexuella handlingar har man alltid rätt att ändra sig. För att sex ska vara frivilligt så behöver det finnas samtycke. Det kan också vara så att man gett sitt samtycke till en viss sorts sex men inte ett annat. Alla handlingar ska vara frivilliga.
  • Digitalt våld kan bestå av hotfulla och skrämmande meddelanden och kontrollerande beteenden. Som ett exempel kan den utsatta alltid förväntas svara omedelbart på meddelanden och samtal och alltid vara synlig på snapkartan eller gps:en så att partnern kan se var den utsatta befinner sig.  

 

 

Materialet hittar ni här

 

 

Du behöver vara inloggad för att få tillgång till denna lektion. Som medlem får du även tillgång till alla lektioner och funktioner.